Soiuri de cafea: SL34

SL34 este, ca și SL28, un soi creat în Kenya în anii ’30, în cadrul Scott Agricultural Laboratories (SL),  de unde și denumirea acestuia. Genetic face parte din grupul Bourbon – Typica. A fost selectat dintr-un arbust de pe plantația Loresho din Kabete (Kenya), etichetat cu “French Mission”.
Misionarii francezi au adus la sfârșitul anilor 1800 semnițe de cafea din Insula La Réunion, considerate a fi din soiul Bourbon. Ele au fost răspândite treptat pe teritoriul actualei Kenya. Cu toate acestea, în urma unor teste genetice mai recente, soiul SL 34 pare mai apropiat de Typica decât de Bourbon, ceea ce aruncă o urmă de îndoială asupra ipotezei recunoscute până acum.

Este un soi bine adaptat în zone cu altitudini mari și ploi dese. Are înălțime mare și boabe de mărime medie spre mare. Produce fructe în al treilea an de viață, iar necesarul de nutrienți este mediu din punct de vedere cantitativ. Frunzele sunt mari, cu margini arămii. Are productivitate ridicată și rezistă bine fie la secetă, fie la ploi excesive. Poate fi ușor afectat de boli precum rugina cafelei, boala bobului de cafea (CBD – Colletotrichum kahawae) sau atacat de insecte (Hypothenemus hampei). Potențialul de calitate al gustului este excepțional.

Este unul dintre soiurile cele mai cultivate în Kenya. Se consideră că este mai viguros și mai rezistent decât SL28 și cu productivitate mai ridicată decât acesta. SL 28 și SL 34 ocupă 90 la sută din plantațiile de cafea din Kenya.

Profilul gustului – Cafelele din soiul SL 34 au o aciditate citrică intensă, sunt mai corpolente, au un nivel ridicat de acid fosforic, care dă gustul tipic de roșii bine coapte. Sunt fructate și complexe.

Sursă: World Coffee Research

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *