Soiuri de cafea: Typica

Ca și Bourbon, Typica este strămoșul multora din soiurile de cafea pe care le întâlnim astăzi. Poate fi considerat unul dintre soiurile de Coffea Arabica cele mai importante din lume, atât din punct de vedere genetic, cât și cultural.

Își are originile în sud-vestul Etiopiei, iar călătoria lui pe glob este destul de bine documentată. Astfel, între secolele al XV-lea și al XVI-lea a fost dus în Yemen, iar în 1670 a fost trimis și în India de Baba Budan. Între 1696 – 1699, semințe din acest soi au fost trimise de pe coasta Malabar a Indiei în Insula Batavia, cunoscută astazi drept Java, în Indonezia. Aceste câteva semințe au stat la baza dezvoltării soiului Typica pe care îl cunoaștem astăzi. În 1706, o plantă de Typica a fost transportată din Java la Gradina Botainică din Amsterdam. Olandezii au dăruit lui Ludovic al XIV-lea plante de cafea, acestea ajungând astfel și la Paris. Din Franța, câteva plante au fost trimise în Martinica, Indiile de Vest, în 1723. Tot din Olanda, Typica a mai fost trimisă în Guyana Olandeză (Suriname) și în Cayenne (Guyana Franceză) în 1722, iar de aici a ajuns în nordul Braziliei. Până în 1770, a ajuns și în Sudul Braziliei.
Englezii au introdus cafeaua Typica din Martinica în Jamaica în 1730. De aici a ajuns în Santo Domingo (1735), apoi în Cuba (1748). Mai târziu, Costa Rica (1779) și El Salvador (1840) au primit semințe din Cuba. În El Salvador a fost cultivată începând cu 1740.
Până la 1940, majoritatea plantațiilor din America Centrală și de Sud erau cultivate cu soiul Typica. Dar fiind un soi cu productivitate scăzută și foarte susceptibil la îmbolnăviri, a început să fie înlocuit treptat-treptat în Americi.

Este cultivată încă pe scară largă în Peru, Republica Dominicană și Jamaica, unde este cunoscută drept Jamaica Blue Mountain.

Este un soi înalt (3.5 – 4m), cu productivitate scăzută, dar cu o foarte bună calitate a cafelei rezultate. Este foarte adaptabil la climatul rece. Produce fructe în al patrulea an de viață, iar boabele rezultate au dimensiune mare, fiind mai alungite decât cele din soiul Bourbon.

Typica are o mulțime de sub-tipuri, precum Jamaica Blue Mountain, Guatemala Typica, Java Typica.

Actualmente, în oferta Muse Coffee, puteți găsi soiul Typica în: Papua Noua Guinee Sigri (în combinație cu Arusha) și în Guatemala San Antonio și  Honduras Marcala COMSA (în combinație cu Catuai, Caturra și Bourbon).

Sursă: World Coffee Reserch

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *