Ghid de preparare a cafelei cu AeroPress

Pe scurt

  • Timp de extracție: 01:55 minute
  • Rație (cafea:apă): 1:14
  • Temperatura apei: 88° C
  • Măcinătura: medie
  • Caracteristicile extracției: clară, delicată și ușor corpolentă
Ai nevoie de:

  • Apă: 250 g
  • Cafea: 18 g
  • AeroPress
  • Filtru hârtie
  • Cântar
  • Râșniță
  • Cronometru
  • Cană / carafă

Notă: Pe lângă cele 250 g de apă caldă necesare extracției, ai nevoie și de circa 150 g de apă caldă pentru clătirea filtrului de hârtie și pentru preîncălzirea corpului AeroPress-ului.

 

PREPARAREA:

Pasul 1. Inversează AeroPress-ul și pune pistonul sub cifra 4.

Pasul 2. Pune filtrul de hârtie în sita de culoare neagră.

Pasul 3. Încălzește aproximativ 400 g de apă la temperatura de 88 de grade.

Pasul 4. Toarnă apă peste filtrul de hârtie pentru a-l clăti.

Notă: Pentru a nu te arde cu apă fierbinte la clătirea filtrului de hârtie, prinde sita neagră între două degete folosindu-te de două dintre cele patru urechiușe excentrice ale sale.

Pasul 5. Toarnă ușor circa 100 g de apă în AeroPress, pentru a-l preîncălzi și lasă apa în el până după măcinarea cafelei.

Notă: Turnarea o poți face în partea superioară a AeroPress-ului iar între timp poți să îl rotești ușor pentru a încălzi uniform pereții acestuia.

Pasul 6. Cântărește 18 g de cafea si macin-o mediu.

Notă: Ca reper, măcinătura trebuie să fie foarte puțin mai fină decât sarea de mare).

Pasul 7. Aruncă apa cu care ai preîncălzit AeroPress-ul și pune AeroPress-ul pe cântar.

Notă: Apa fierbinte folosită la preîncălzirea AeroPress-ului poate fi utilizată și pentru a preîncălzi ceștile în care vei turna cafeaua la sfârșit .

Pasul 8. Pune cele 18 g de cafea în AeroPress și apasă butonul pentru TARA (zero) al cântarului.

Pasul 9. Pornește cronometrul și toarnă 54 g de apă peste cafea, pentru preinfuzie. Folosind padela AeroPress-ului amestecă bine cafeaua pentru circa 3-5 secunde, asigurându-te că toată cafeaua a intrat în contact cu apa.

Pasul 10. La secunda 30 toarnă restul de 196 g de apă (250 g de apă în total, împreună cu apa folosită la preinfuzie) și amestecă din nou cu padela pentru alte 3-5 secunde.

Pasul 11. La minutul 01:20 înfiletează sita AeroPress-ului și pune peste ea o cană cu gura în jos, după care inversează AeroPressul și pune cana direct pe masă (nu pe cântar), urmând să apeși constant până când vei auzi șuierând aerul din sita AeroPress-ului. Durata apăsării ar trebui sa fie de circa 30 de secunde.

Notă: Pentru apăsare îți recomandăm să folosești ambele mâini. În cazul în care pistonul se apasă foarte ușor sub greutatea mâinilor, iar timpul de apăsare este mult mai rapid de 30 de secunde, este foarte probabil să fi măcinat prea grosier.
În cazul în care apăsarea este foarte dificilă, probabil ai măcinat prea fin.

Pasul 12. Toarnă cafeaua în cești.

Note generale

Temperatura recomandată de 88° C, rația cafea:apă de 1:14 sau timpii de extracție sunt orientativi.
Sunt alegeri care corespund gusturilor noastre, însă, pentru a obține rezultatul pe care îl dorești, poți încerca, de exemplu, prepararea cu temperaturi ale apei între 80° C si 90° C sau diferite cantități de cafea între 15 g și 20 g.


AeroPress-ul sau filtrele de hârtie pentru AeroPress le poți achiziționa din site-ul MuseCoffee.ro de aici.