Ghid de preparare a cafelei cu AeroPress
Pe scurt
- Timp de extracție: 03:00 minute
- Rație (cafea:apă): 1:18
- Temperatura apei: 85° C
- Măcinătura: mediu-fină
- Caracteristicile extracției: clară, delicată și ușor corpolentă
Ai nevoie de:
- Apă: 200 g
- Cafea: 11 g
- AeroPress
- Filtru hârtie
- Cântar
- Râșniță
- Cronometru
- Cană / carafă
PREPARAREA:
Pasul 1. Pune filtrul de hârtie în sita de culoare neagră. Înșurubează capacul în corpul AeroPressului, după care pune AeroPressul cu sita neagră în jos, peste cană.
Pasul 2. Încălzește 200 g de apă la temperatura de 85 de grade.
Pasul 3. Cântărește 11 g de cafea și macin-o mediu-fin.
Pasul 4. Pune cele 11 g de cafea în AeroPress și apasă butonul pentru TARA (zero) al cântarului.
Pasul 5. Pornește cronometrul și toarnă rapid cele 200 g de apă, într-un timp cât mai scurt.
Pasul 6. Introduce pistonul apasând ușor garnitura acestuia în corpul AeroPressului pentru doar 1 cm. Mută Aeropressul de pe cântar.
Pasul 7. Așteaptă până la minutul 02:00.
Pasul 8. La minutul 02:00 ridică AeroPressul în mână, ținând bine de ambele părți ale sale, în așa fel încât să nu se desfacă pistonul. Fă două mișcari de rotație în plan orizontal pentru a agita cafeaua, după care poți să îl așezi din nou.
Pasul 9. Așteaptă până la minutul 02:30.
Pasul 10. Apasă constant pe piston până când vei extrage tot lichidul din AeroPress. Durata apăsării ar trebui sa fie de circa 30 de secunde.
Notă: Pentru apăsare îți recomandăm să folosești ambele mâini. În cazul în care pistonul se apasă foarte ușor sub greutatea mâinilor, iar timpul de apăsare este mult mai rapid de 30 de secunde, este foarte probabil să fi măcinat prea grosier.
În cazul în care apăsarea este foarte dificilă, probabil ai măcinat prea fin.
Pasul 11. Toarnă cafeaua în cești.
Note generale
Temperatura recomandată de 85° C, rația cafea:apă de 1:18 sau timpii de extracție sunt orientativi.
Sunt alegeri care corespund gusturilor noastre, însă, pentru a obține rezultatul pe care îl dorești, poți încerca, de exemplu, prepararea cu temperaturi ale apei între 80° C si 90° C sau diferite cantități de cafea.
AeroPress-ul sau filtrele de hârtie pentru AeroPress le poți achiziționa din site-ul MuseCoffee.ro de aici.