Ghid de preparare a cafelei cu cafetiera moka

Pe scurt

  • Măcinătura: medie, spre fină
  • Caracteristicile extracției: densă și corpolentă, destul de similară unui espresso
Ai nevoie de:

  • Apă: 180 g
  • Cafea: 18 g
  • Cafetiera moka
  • Cântar
  • Râșniță

Notă: Rețeta este adaptată cafetierei moka model Bialetti Musa pentru 4 cești.

 

PREPARAREA:

Pasul 1. Fierbe apa într-un vas separat.

Notă: Acest pas este necesar pentru a evita supraîncălzirea cafetierei moka, reducând astfel și riscul de a da cafelei un gust metalic și amărui.

Pasul 2. Râșnește cafeaua la o granulație mediu-fină.

Pasul 3. Toarnă apa în rezervorul cafetierei.

Notă: Apa trebuie să rămână întotdeauna sub nivelul valvei de siguranță aflată pe peretele rezervorului de apă.

Pasul 4. Umple sita cu cafeaua râșnită.

Note: Nivelează cafeaua în plan orizontal, însă fără a apăsa masa de cafea. O poți face cu ajutorul unui deget, în plan orizontal, prin nivelare până la marginile sitei sau printr-o lovire cât mai delicată a sitei cu mâna. Nu apăsa niciodată masa de cafea cu mâna sau cu un tamper. Acest lucru va altera perioada ideală de contact a apei cu cafeaua.
Nu pune niciodată cafea încât să depășească marginile sitei. În acest sens, în funcție de cafeaua utilizată, dar și de măcinătura aleasă, este posibil să fie nevoie să ajustezi cantitatea de cafea.

Pasul 5. Montează sita cu cafea în rezervorul cu apă.

Atenție! După ce torni apa în rezervorul cafetierei, acesta se va încălzi foarte rapid. Pentru manipulare, utilizează un prosop sau mănuși de bucătarie pentru a nu te arde.

Pasul 6. Înșurubează partea superioară a cafetierei.

Pasul 7. Pune cafetiera pe aragaz sau orice sursă de căldură cu intensitate medie. Ridică apoi capacul cafetierei.

Notă: Asigură-te ca mânerul cafetierei nu este expus direct focului sau că nu se poate supraîncălzi.

Pasul 8. Cafeaua va începe sa curgă prin tija centrală a cafetierei. La început va avea o culoare maroniu-închis, și se va deschide la culoare pe măsură ce se continuă extracția. Atunci când va deveni gălbui-portocalie, similară culorii mierii, și vei vedea ca aceasta bolborosește încet, îndepărtează cafetiera de pe sursa de căldură și răcește partea inferioară (rezervorul cu apă) sub jet de apă rece pentru a opri cât mai repede extracția.

Pasul 9. Toarnă cafeaua în cești.

Note: Nu lăsa cafeaua în cafetieră, ci toarn-o cât mai curând în cești după terminarea extracției.
În cazul în care cafeaua rezultată ți se pare prea concentrată, o poți dilua cu apă caldă.


Poți găsi mai multe detalii despre cafetiera moka și istoricul său aici.