Ghid de preparare a cafelei cu AeroPress – metoda inverted
Pe scurt
- Timp de extracție: 01:55 minute
- Rație (cafea:apă): 1:14
- Temperatura apei: 85° C
- Măcinătura: medie
- Caracteristicile extracției: clară, delicată și ușor corpolentă
Ai nevoie de:
- Apă: 240 g
- Cafea: 17 g
- AeroPress
- Filtru hârtie
- Cântar
- Râșniță
- Cronometru
- Cană / carafă
PREPARAREA:
Pasul 1. Inversează AeroPress-ul și pune pistonul sub cifra 4.
Pasul 2. Pune filtrul de hârtie în sita de culoare neagră.
Pasul 3. Încălzește 240 g de apă la temperatura de 85 de grade.
Pasul 4. Cântărește 17 g de cafea și macin-o mediu.
Notă: Ca reper, măcinătura trebuie să fie foarte puțin mai fină decât sarea de mare).
Pasul 5. Pune cele 17 g de cafea în AeroPress și apasă butonul pentru TARA (zero) al cântarului.
Pasul 6. Pornește cronometrul și toarnă 50 g de apă peste cafea, pentru preinfuzie. Folosind padela AeroPress-ului amestecă bine cafeaua pentru circa 3-5 secunde, asigurându-te că toată cafeaua a intrat în contact cu apa.
Pasul 7. La secunda 30 toarnă restul de 190 g de apă (240 g de apă în total, împreună cu apa folosită la preinfuzie) și amestecă din nou cu padela pentru alte 3-5 secunde.
Pasul 8. La minutul 01:20 înfiletează sita AeroPress-ului și pune peste ea o cană cu gura în jos, după care inversează AeroPressul și pune cana direct pe masă (nu pe cântar), urmând să apeși constant până când vei auzi șuierând aerul din sita AeroPress-ului. Durata apăsării ar trebui sa fie de circa 30 de secunde.
Notă: Pentru apăsare îți recomandăm să folosești ambele mâini. În cazul în care pistonul se apasă foarte ușor sub greutatea mâinilor, iar timpul de apăsare este mult mai rapid de 30 de secunde, este foarte probabil să fi măcinat prea grosier.
În cazul în care apăsarea este foarte dificilă, probabil ai măcinat prea fin.
Pasul 9. Toarnă cafeaua în cești.
Note generale
Temperatura recomandată de 85° C, rația cafea:apă de 1:14 sau timpii de extracție sunt orientativi.
Sunt alegeri care corespund gusturilor noastre, însă, pentru a obține rezultatul pe care îl dorești, poți încerca, de exemplu, prepararea cu temperaturi ale apei între 80° C si 90° C sau diferite cantități de cafea între 15 g și 20 g.
AeroPress-ul sau filtrele de hârtie pentru AeroPress le poți achiziționa din site-ul MuseCoffee.ro de aici.