Soiuri de cafea: Bourbon

Bourbon este una dintre cele mai importante varietăți de cafea derivate din specia Coffea Arabica, atât din punct de vedere cultural, cât și genetic.

În 1715, în urma uneia din expedițiile sale în portul Moka, Compania franceză a Indiilor Orientale a primit din partea sultanului din Yemen șase plante de cafea pentru a fi cultivate în Insula Bourbon (actualmente La Réunion). Tot compania a organizat în următorii ani producția de cafea, a construit depozite și drumuri de acces și a oferit concesii gratuite oricărui colonist între 15 și 60 de ani dispus să îngrijească 100 de plante de cafea.
Mutațiile suferite în noul tip de sol, fertil, de origine vulcanică, au condus la apariția unui nou soi, care a preluat denumirea insulei. Până la jumatatea secolului al XIX-lea, plantele din această varietate nu au părăsit insula din Oceanul Indian. Însă pe măsură ce misionarii s-au stabilit în zone din Africa și America, soiul a depășit granițele insulei.
Un moment de cotitură a fost introducerea lui în Brazilia, în 1860, de unde s-a răspândit cu rapiditate în alte țări din America de Sud și Centrală. Astăzi a fost înlocuit în Americi, în mare parte, cu alte soiuri derivate din acesta, precum Caturra, Catuaí sau Mundo Novo, deși mai este cultivat încă în Guatemala, Peru, El Salvador și Honduras.
Pe continentul african poate fi găsit cu precădere în Burundi și Rwanda.

Plantele de cafea din soiul Bourbon sunt înalte și nu foarte productive, dar cu o calitate excelentă a gustului. Pot fi ușor afectate de boli precum rugina cafelei, boala bobului de cafea (CBD – Colletotrichum kahawae) sau atacate de insecte (Hypothenemus hampei). Crește la altitudini mari, de peste 1.300 m, iar boabele de cafea rezultate au o mărime medie. Produce fructe în al patrulea an de viață. Acestea pot fi roșii, galbene sau portocalii.

Bourbon

Profilul gustului – Cafelele din soiul Bourbon au un gust dulce, de zahăr brun sau caramel, aciditate plăcută și textură onctuoasă. Plantele cultivate în America produc boabe cu un gust predominant de toffee, caramel, pe când cele cultivate în Africa au note fructate mai intense.

Actualmente, în oferta noastră puteți găsi acest tip de cafea în Burundi Yandaro (monovarietal), Guatemala Las Crucitas (în combinație cu soiul Catuaí), Guatemala San Antonio și Honduras Marcala COMSA (în combinație cu Caturra, Typica și Catuaí).

Sursă: World Coffee Research

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *