Soiuri de cafea: Caturra

Caturra este o mutație naturală de Bourbon, descoperită pe o plantație din Brazilia, la începutul secolului trecut.  Mutația determină planta sa crească mai compactă, ceea ce ajută fermierii să obțină mai multe cireșe într-un spațiu mai mic. De asemenea, înălțimea redusă face culegerea cireșelor mai accesibilă. De altfel, denumirea soiului înseamnă “mic” și mai este numit și “nanico”.

După descoperirea ei, Instituto Agronômico (IAC) din Brazilia a început să facă selecții începând cu 1937. Soiul nu a fost niciodată lansat oficial în Brazilia, unde nu găsește condiții ideale de creștere, dar a devenit foarte răspândit în America Centrală. După introducerea lui în Guatemala, în anii ’30, a început să fie cultivat și în Honduras, Costa Rica și Panama. Și în Columbia a reprezentat jumătate din culturile de cafea până în 2008, când a început să fie promovat soiul Castillo, pentru că era rezistent la rugina cafelei.

Caturra

Soiul are o productivitate bună, dar este foarte susceptibil la îmbolnăvirea cu rugina cafelei. Produce fructe în al treilea an de viață. Are o nevoie ridicată de nutrienți. Cireșele de cafea au dimensiune medie și pot fi roșii sau galbene.

Caturra

Profilul gustului: Cafelele din soiul Caturra tind să aibă o aciditate ridicată (de lămâie sau lime), mai ales dacă sunt cultivate la altitudini mari. Corpul este mediu, delicat. Uneori pot avea o aciditate de vin roșu, precum un Pinot Noir. Sunt mai puțin dulci decât Bourbon, dar au un gust fructat, siropos, fiind foarte potrivite pentru brew.

Actualmente, în oferta noastră puteți găsi acest tip de cafea în Finca Casagrande – Columbia (în combinație cu Castillo), dar și în Guatemala San Antonio și Honduras Marcala COMSA (în amestec de Typica, Bourbon și Catuai)

Sursă: World Coffee Reserch

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *