Soiuri de cafea: Catuaí

Catuaí este o încrucișare dintre un soi foarte productiv și viguros, Mundo Novo, și un soi compact ca dimensiuni, Caturra, realizată de Instituto Agronômico (IAC) din Brazila în 1949. După mai multe selecții, a fost lansat oficial în 1972 și este cultivat pe scară largă în Brazilia. Din punct de vedere genetic, face parte din grupul Bourbon Typica. Este o plantă viguroasă, cu dimensiune compactă și înălțime mică. Permite cultivarea mai multor plante într-un spațiu mic, dar este mai puțin compactă decât Caturra. Termenul “catuaí” înseamnă “foarte bun”.

Soiul Catuaí a început să fie cultivat începând cu anii ’80 și în mai multe țăti din America Centrală, în special în Honduras (unde ocupă aproape jumătate din plantațiile de Coffea Arabica), Costa Rica și Guatemala.

Nu este rezistent la bolile obișnuite care afectează plantele de cafea (rugina cafelei, boala bobului de cafea (CBD – Colletotrichum kahawae), nematozi). Este rezistent la vânturi și ploi puternice. Produce fructe în al treilea an de viață. Are o nevoie ridicată de nutrienți. Cireșele de cafea au dimensiune medie și pot fi roșii (Red/Vermelho Catuaí) sau galbene (Yellow/Amarelo Catuaí).

Catuaí

Profilul gustului – între cele două tipuri de Catuaí este mai apreciat cel cu cireșe roșii. S-a observat că dulceața acestui soi este direct proporțională cu cantitatea de compost aplicată, mai ales dacă este de natură organică. Are o aciditate mai intensă.

Actualmente, în oferta Muse Coffee puteți găsi acest tip de cafea în Brazilia Serra do Cabral (monovarietal, Red Catuaí)  Honduras El Carreton (în combinație cu Lempira), dar și în Guatemala San Antonio și Honduras Marcala COMSA (în amestec de TypicaBourbon și Caturra).

Sursă: World Coffee Reserch

 

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *