Lempira este un soi creat de Institutul Național al Cafelei din Honduras (Instituto Hondureño del Café –IHCAFE), printr-o încrucișare dintre soiurile Timor și Caturra. Prezintă multe similarități cu soiul Costa Rica 95. Genetic face parte din grupul Catimor.
A fost creat ca un soi cu productivitate ridicată, rezistent în zone foarte calde cu soluri acide sau bogate în aluminiu. A început să fie cultivat pe arii extinse în Honduras după ce epidemia de rugina cafelei a făcut ravagii în 2012. Soiul era rezistent la această boală, dar în 2017 au fost confirmate primele cazuri de îmbolnavire a plantelor.
Plantele de cafea din soiul Lempira sunt scunde, cu boabe de dimensiuni medii, dar productivitate ridicată. Nu sunt rezistente la bolile obișnuite care afectează plantele de cafea (boala bobului de cafea (CBD – Colletotrichum kahawae), nematozi). Produce fructe în al treilea an de viață. La maturitate, cireșele de cafea sunt roșii.
Este cultivat cu precădere în Honduras.
Profilul gustului – Cafelele din soiul Lempira pot avea un gust intens ciocolatiu, cu note dulci-amărui sau de caramel.
În oferta noastră, actualmente puteți găsi acest soi în Honduras El Carreton, în combinație cu Red Catuai.
Sursă: World Coffee Research
Adaugă Comentariu