O poveste despre seducție sau cum a ajuns cafeaua în Brazilia

francisco_de_melo_palhetaÎn secolul al XVIII-lea, cafeaua era deja apreciată pentru calitățile ei stimulante și devenise marfă de schimb în Europa și Statele Unite ale Americii. Țările care dețineau plantele de cafea (Olanda și Franța, prin coloniile lor) le păstrau în mare secret, cafeaua fiind un produs foarte scump și apreciat pe piața internațională.
În America de Sud, planta a intrat prin statul Suriname, din nordul continentului. De aici, guvernatorul din învecinata Guyană Franceză a adus câteva semințe pe care le-a sădit în grădina sa din Cayenne.
Portughezii nu reușiseră încă să pună mâna pe “aurul negru”. Și aici intră în poveste un sergent portughezo-brazilian, Francisco de Melo Palheta. Suntem în 1727, când tocmai s-a declanșat o dispută teritorială între Guyana Franceză și cea Daneză, un pretext perfect pentru ca Francisco să fie trimis la Cayenne, cu scopul ascuns de a aduce semințe de cafea în Brazilia. Disputa teritorială este rezolvată, iar sergentul se folosește de farmecul său pentru a o seduce pe soția guvernatorului, Madame d’Orvilliers. Prin urmare, la banchetul organizat în cinstea lui Francisco, aceasta îi strecoară într-un buchet de flori mult doritele semințe de cafea.
La întoarcerea în Brazilia, Francisco cultivă pentru prima dată cafeaua în grădina casei sale din Pará, regiune situată în nordul țării. Cu vremea, planta s-a răspândit, fiind cultivată cu succes în regiunile mai prielnice din sud-estul Braziliei.
Și astfel a început istoria cafelei în Brazilia, o poveste lungă cu plantații, fermieri foarte bogați și sclavi. Astăzi Brazilia realizează o treime din producția mondială de cafea, fiind cel mai mare producător mondial.

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *