Soiuri de cafea: Tabi

TABISoiul Tabi este o încrucișare între Hibrid de Timor cu Bourbon și Typica. Este rezultatul cercetărilor demarate în anii ’70 de Cenicafé, centrul columbian de studii în domeniul cafelei, atunci când se urmărea obținerea unor noi soiuri de calitate, rezistente la rugina cafelei.
S-au testat de-a lungul mai multor generații doua tipuri de încrucișări: între Timor cu Villa Sarchi și Caturra și între Timor cu Bourbon și Typica. Noile plante au fost observate și studiate în ceea ce privește creșterea, rezistența la rugina cafelei, caracteristicile semințelor, productivitatea și calitățile de gust. Rezultatele obținute pe plantațiile fermierilor (din Huila, Santander, Albán, Pueblo Bello) au confirmat calitatea excelentă a cafelei rezultate în urma încrucișării dintre Hibrid de Timor cu Bourbon și Typica.
A fost lansat oficial în 2002. Este un soi înalt, cu ramuri lungi, având capacitatea de a dezvolta și crengi secundare. Permite cultivarea a 3000 de plante pe hectar. Are productivitate ridicată, iar boabele rezultate sunt de dimensiune mare. Tabi înseamnă “bun” în dialectul gumbian (un trib nativ columbian).

Potrivit Cenicafé, soiurile de cafea arabică cultivate în Columbia sunt: Typica, Bourbon, Maragogipe, Tabi, Caturra, Castillo și Colombia.

Actualmente, puteți găsi soiul Tabi în oferta noastră în cafeaua Columbia Origen .

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *