Mibirizi este considerat drept cel mai vechi soi de cafea cultivat în Rwanda. Originea acestuia însă este slab documentată. Potrivit lui Edmund Leplae, istoric belgian al cafelei, a fost adus din Guatemala de administrația germană, în primul deceniu al secolului trecut. Se numea chiar Guatemala și genetic făcea parte, cel mai probabil, din soiul Typica, dacă ținem cont de faptul că în acea perioadă în Guatemala era plantat exclusiv acest soi. Plantele au fost distribuite de administrația colonială germană către misiunile catolice din Rwanda, inclusiv în zona Mibirizi din vestul țării, unde au găsit condiții prielnice de creștere. Este foarte posibil ca acestea să fi fost încrucișate mai apoi cu plante din familia Bourbon aduse din Kenya. Nu este însă clar dacă soiul Mibirizi din zilele noastre își are originea din vechile plantații, dar testele genetice recente au confirmat ca este înrudit cu grupul Typica.
Plantele Mibirizi sunt înalte, au productivitate scăzută și boabe de dimensiuni mari. Pot crește la altitudini mari. Rodesc în al treilea an de viață și au nevoi nutritive scăzute. Sunt rezistente la secetă, dar sunt foarte predispuse la îmbolnăvirea cu rugina cafelei sau boala bobului de cafea. Calitatea și gustul cafelei rezultate sunt excelente.
Este un soi întâlnit deseori pe plantațile micilor fermieri din Rwanda și Burundi.
Sursă: World Coffee Research
Adaugă Comentariu