Cafeaua în Republica Democrată Congo

Republica Democrată Congo, situată în Africa Centrală, este a doua țară ca mărime de pe continentul african. Traversată de ecuator, se bucură de un climat topical. Modelată de Marele Rift African, R.D. Congo are munți de altitudine mare (Virunga) și mulți vulcani activi, care au produs soluri foarte bogate în minerale. Deși bogată în privința resurselor naturale (aur, diamante, cobalt, cupru), este o țară săracă din cauza instabilității politice și a războiului civil.
Solurile fertile, climatul tropical și ploile abundente creează condiții ideale pentru obținerea unor cafele de foarte bună calitate. În R. D. Congo se cultivă 60% cafea Arabica și 40% cafea Robusta. Arabica este cultivată în special în zonele montane din est, la peste 1.500 m, în soluri de origine vulcanică.
Cafeaua din Congo este culeasă manual, procesată prin spălare și uscată la soare. Sortarea boabelor se face tot manual. În 2017, producția a fost de 350.000 de saci (a câte 60 kg) de cafea, deși capacitatea de producție ar putea fi cu mult mai mare.

Cafeaua a început să fie cultivată în perioada dominației belgiene (1908 – 1960), când au apărut plantații mari și productive. La sfârșitul perioadei coloniale, congolezii au ales să cultive alte plante deoarece cafeaua era asociată cu oprimarea. Mai târziu, plantațiile au fost reînviate. Astfel, anii ’80 au reprezentat o perioadă de glorie pentru cafeaua congoleză: se exportau aproximativ 130 de mii de tone de cafea anual, dar războiul civil („Al Doilea Război Congolez”, 1998-2003) și prăbușirea prețului cafelei pe piața mondială au dus la falimentarea fermierilor locali și la abandonarea plantațiilor.

Principalele probleme care afectează actualmente piața cafelei din această țară africană sunt lipsa infrastructurii (cu multe drumuri neasfaltate), grupările rebele din regiunea Kivu, care luptă pentru controlul exploatărilor miniere de tot felul, dar și taxele foarte ridicate. Nu de puține ori, tocmai pentru evitarea taxelor, de zece ori mai mari decât în țările învecinate, cafeaua este introdusă ilegal în Uganda sau Rwanda. În 2011 a fost promulgată o nouă lege agricolă care prevedea ca taxele pe produsele agricole să nu depășească 0.25 la sută din valoarea acestora, dar din păcate legea nu este aplicată.

Din fericire, în ultimii ani, cu ajutor din partea comunității internaționale, cooperativele au început să readucă la viață industria cafelei. Cafeaua produsă în Congo a stârnit din nou interesul pieței cafelei de specialitate.

Cafeaua în republica Democrată Congo

Clasificarea cafelei Arabica din R. D. Congo:

  • KIVU 3 (K3) – 54% screen 17 și 20% screen 16, fără defecte
  • KIVU 4 (K4) – 54% screen 17 și 20% screen 16, fără defecte majore, doar câteva boabe imature, afectate de insecte sau sparte
  • KIVU 5(K5) – 44% screen 17 și 20% screen 16, fără defecte majore, doar boabe afectate de insecte, foxy, sparte sau decolorate.
  • KIVU 6 (K6) și KIVU 7 (K7) – screen eterogen, cu numeroase defecte

Regiunile în care se produce cafea Arabica: Kivu, Oriental, Equateur, Bandundu, Bas-Congo.

Organizația națională a producătorilor de cafea din R.D. Congo este Office National du Café (O.N.C.), care controlează și producția de ceai, cacao și vanilie.

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *