Despre cafetiera Moka

Modelul original al cafetierei Moka

Denumiri: cafetiera Moka, Moka pot, stovetop espresso maker (engleză), cafettiera moka, macchinetta (italiană)

A fost inventată în 1933 de italianul Alfonso Bialetti. Născut în regiunea Piemonte, Alfonso a emigrat la o vârstă fragedă în Franța, unde a lucrat ca muncitor într-o fabrică de aluminiu. Reîntors în Italia, a deschis în regiunea natală o mică topitorie unde producea componente și obiecte semifinite din aluminiu, folosind tehnicile deprinse în Franța. În epocă, aluminiul era considerat metalul național al italienilor, datorită bogației de minereuri din țară.
Într-o zi, în timp ce o privea pe soția lui folosind mașina de spălat rufe, i-a venit o idee – să fabrice o cafetieră folosind un principiu de funcționare similar. O mașină de spălat din acea perioadă era practic un cazan în care se încălzea apă cu săpun și care era acoperit cu un capac prevăzut cu tub. Când ajungea la punctul de fierbere, apa începea sa fie împinsă pe tub până în partea superioară a cazanului, unde se aflau rufele. Bialetti a început să își imagineze un mecanism similar pentru cafea: un recipient umplut cu apă, care prin fierbere să forțeze aburii printr-o sită cu cafea măcinată și care apoi să se condenseze într-un recipient așezat deasupra. După mai multe încercări și modele, s-a născut cafetiera Moka, cu design art deco, care le oferea italienilor posibilitatea de a bea acasă un espresso la fel de bun ca la bar (in casa un espresso come al bar).

moka_mecanism
Alfonso s-a ocupat personal de promovarea și vânzarea invenției sale, nelipsind de la târgurile săptămânale din regiunea sa. Dar de abia după al Doilea Război Mondial invenția lui Bialetti avea să cunoască faima, datorită flerului și abilității fiului său, Renato. Dacă înainte de război, Alfonso producea 10.000 de unități anual, după campania de marketing realizată de fiul său s-a ajuns la o producție de 1.000 de unități zilnic. Renato a decis să concentreze producția din fabrica tatălui său pe un produs unic, cafetiera, iar apoi a început să o promoveze pe panourile stradale, la radio si la tv. Marele succes a fost adus de asocierea cafetierei cu imaginea omulețului cu mustăți (l’omino con i baffi), o caricatură a lui Renato Bialetti realizată de artistul Paul Campani. Omulețul ține un deget ridicat în aer, ca și cum ar fi gata sa comande un espresso.

Se estimează că actualmente cafetierea Moka se găsește în 85% din casele italienilor. Este considerată un produs simbol al designului italian, fiind expusă la Muzeul Triennale din Milano și la galeria MoMA din New York.
In ultimii ani, compania Bialetti și-a diversificat producția, realizând și expresoare, capsule de cafea și cafetiere electrice sau pentru plitele cu inducție. De asemenea, se fabrică și modele din inox, nu numai din tradiționalul aluminiu.
Moka derivă de la numele portului Mocha, din Yemen, de unde a început exportul de cafea în secolul al XV-lea.

Consultă un ghid de preparare a cafelei cu cafetiera moka aici.

Un filmulet publicitar din anii ’50 cu omulețul Bialetti:

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *