Caffè alla valdostana

Caffè alla valdostanaEste un tip de cafea specific regiunii alpine Valle D’Aosta din nord-vestul Italiei. Se bea împreună cu prietenii dintr-un recipient tradițional de lemn, realizat de artizanii locali, denumit “coppa dell’amicizia” (“cupa prieteniei”). Are o formă joasă și largă, cu un capac și cu un număr variabil de guri pentru servire, în funcție de mărimea vasului. Vasul poate fi simplu sau cu decorațiuni.
Cum se prepară: cafeaua cel mai des folosită este cea făcută la cafetiera cea mai îndrăgită de italieni, Moka, și mai rar cu espresso. La patru cești de cafea turnate în coppa se adaugă două cești de grappa și opt lingurite de zahar. Lichidul se aromatizează cu coji de lămâie și de portocală, cu lichior din ierburi alpine sau cu diverse condimente.
Cum se servește: Zahărul se presară pe marginea vasului, se udă cu grappa, apoi se flambează. Flacăra se stinge prin acoperirea vasului cu capacul. Astfel, la amestecul de arome se adauga și cea de caramel. Cupa se dă apoi din mână în mână până când toți prietenii se bucură de cafea și, bineînțeles, de timpul petrecut împreună.
Cum spunea Giuseppe Verdi, “cafeaua este balsam pentru inimă și suflet”.

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *