Despre Hario V60

Hario V60În ultimii ani, una dintre cele mai populare ustensile pentru prepararea cafelei este V60, produsă de japonezii de la Hario.
Compania a fost înființată în 1921 în Tokio, ca producătoare de recipiente și ustensile din sticlă termorezistentă pentru laboratoare și centre de cercetare științifică. Hario (玻璃王), în japoneza veche, înseamnă regele sticlei. Din anii ’70, compania a reușit să înlocuiască tehnologiile poluante de topire și producție a sticlei cu cuptoare electrice, putându-se astfel lăuda cu o fabrică fără coșuri de fum.
După 1957, Hario și-a extins linia de producție cu ustensile de bucătărie, printre care și cele de preparare a ceaiului și a cafelei. În acea perioadă, cea mai răspândită metodă de prepare a cafelei era cea cu ajutorul filtrului nel. Cercetătorii companiei au încercat să creeze o ustensilă la fel de bună, dar mai practică și mai ușor de folosit. Câțiva ani mai târziu, Tsuruoka san a creat primul proptotip al pâlniei conice de sticlă denumită V60, de la forma în V a conului și de la unghiul de 60° al acestuia. Pâlnia este prevăzută cu striații care împiedică filtrul de hârtie să adere complet pe pereții acesteia, permițând aerului să circule și cafelei măcinate să fie extrasă mai bine.

Succesul mondial al filtrului V60 a pornit din cafenelele din Seattle, orașul american renumit pentru importanța saHario V60 în istoria modernă a cafelei. În 2007, Hario V60 a primit premiul Good Design, un premiu care se acordă produselor care au îmbunătățit calitatea vieții, a industriilor și a societății. Barista Michael Phillips a câștigat campionatul mondial din 2010 cu ajutorul V60, iar fondatorul programului Cup Of Excellence, George Howell, a recomandat deseori folosirea filtrului japonez.

O dată cu răspândirea lui, Hario a diversificat și stilul produsului, propunând conuri ceramice, de plastic sau de cupru, colorate sau transparente, gata să satisfacă gusturi din cele mai variate. Printre cele mai noi modele se numară pâlnia de cupru care, datorită conductivității termice ridicate, permite o extracție foarte bună. Compania mai produce si alte ustensile pentru prepararea cafelei, precum căni electrice, filtre de hârtie, cântare, râșnițe și multe altele.

Gustul cafelei extrase cu ajutorul filtrului V60 poate fi modificat în funcție de măcinătură și de fluxul de apă. Cu o măcinătură fină și un flux lent de turnare a apei, cafeaua va fi corpolentă și mai ciocolatie. O măcinătură mai grosieră, cafeaua va fi mai acidă și cu un corp mai ușor.

Produs simbol al celui de-al treilea val din lumea cafelei, Hario V60 are o simplitate elegantă care amintește de spiritul nipon și de ceremonia japoneză a ceaiului.

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *