Despre french press

french press

Denumire: presă franceză, french press, coffee plunger, cafetière (engleză), cafetière à piston (franceză), caffettiera a stantuffo (italiană), cafetera de émbolo (spaniolă)
Deși denumită astfel, presa franceză  a fost patentată într-o formă similară cu cea de astăzi în 1932, de către designerii milanezi Attilio Calimani și Giulio Moneta, cu numele Apparatus for the preparation and quick filtration of infusions and especially coffee.  Au existat însă versiuni mai vechi și mai rudimentare, diferite de versiunea de astăzi, de exemplu cea patentată de francezii  Mayer and Delforge  în anul 1852 . În plus, o nouă versiune a presei a fost patentată în anul 1957 cu numele Coffee filter pot de către elvețianul Faliero Bondanini, și a început să fie produsă din 1958 în fabrica Martin S.A. din Franța, bucurându-se de un mare succes sub numele de Chambord, astfel încât în anii ’60 aceasta nu lipsea din casa niciunui francez. De aici, a fost introdusă și în Marea Britanie, într-o versiune a companiei britanice Household Articles Ldt, cu denumirea La Cafetiére Classic. Cunoscuta firmă daneză Bodum a devenit ulterior distribuitor în Danemarca, cumpărând apoi drepturile Chambord, dar și fabrica. Însă marca La Cafetiére a rămas proprietarilor originali, existând ulterior litigii juridice între Bodum si La Cafetiére pentru controlul piețelor din afara Europei.
Se pare că la popularizarea presei franceze a contribuit și folosirea ei într-un film cu Michael Caine din 1965, The Ipcress File.

French Press este o metodă de preparare a cafelei prin imersie: cafeaua și apa se infuzează împreună, rezultând o extracție uniformă. Filtrarea zațului de cafea se face printr-o sită metalică prevăzută cu găuri nu foarte fine, fapt ce permite ca o parte din uleiuri și din particulele nesolubile să treacă în lichid. Cafeaua astfel obținută va avea o textură mai densă și un corp mai bogat (chiar nisipos) decât cea obținută prin trecerea apei printr-un filtru de hârtie.
Presa franceză este folosită și pentru infuzarea ceaiului. Este recomandată folosirea atât pentru ceai, cât și pentru cafea numai dacă sita metalică a fost foarte bine curățată, altfel resturile de la cafeaua măcinată pot altera aroma ceaiului.

Consultă un ghid de preparare a cafelei cu french press aici.

Iată și o secvență din filmul care a făcut faimoasă presa franceză:

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *