În cultura unei țări în care cultivarea și comercializarea cafelei reprezintă o veche tradiție, ceremonia cafelei ocupă un loc foarte important.
Ceremonia durează câteva ore și începe cu pregătirea locului în care va fi preparată cafeaua. Stăpâna casei, îmbrăcată în rochia tradițională albă cu marginile brodate în culori, presară ierburi aromatice sau flori parfumate pe jos. Apoi pune la încălzit pe cărbuni încinși un vas tradițional din lut negru, denumit jebena, care a fost în prealabil umplut cu apă.
Boabele de cafea verde alese sunt de asemenea puse la prăjit într-o tigaie, deasupra unui foc sau tot pe cărbuni încinși. Acestea sunt amestecate periodic pentru a obține o prăjire cât mai uniformă, până când boabele capătă o culoare maronie sau chiar mai închisă, în funcție de gusturi. De asemenea, la prăjire mai pot fi adăugate boabe de cardamon, scorțișoară sau cuișoare pentru arome în plus. Măcinarea cafelei se face folosind un fel de mojar din lemn cu pistil, denumit mukecha, rezultând o măcinătură mai degrabă grosieră. Cafeaua se pune apoi peste apa fierbinte din vasul de lut și este lăsată până la prima fierbere.
După ce a fiert, este turnată în pahare ceramice sau din sticlă puse unele lipite de altele, astfel încât turnarea să se poată face fără oprire, într-o curgere continuă. Apoi, cel mai tânăr membru al familei îl va servi pe cel mai vârstnic invitat. Dacă doresc, invitații pot adauga zahăr în cafea; laptele nu se folosește niciodată. După ce gustă din prima ceașcă, oaspeții laudă pe stăpâna casei pentru pricepere și cafeaua pentru arome. De obicei, se mai fac încă două rânduri de cafea, din ce în ce mai slabe. Băutul celor trei cești de cafea tradiționale (prima se numește abol, a doua – bona, iar a treia – baraka) transformă treptat spiritul fiecărui invitat, iar a treia porție aduce o binecuvântare asupra acestuia.
Ceremonia cafelei este considerată ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente sociale din comunitățile etoipiene și este un prilej pentru a se pune la curent cu ultimele noutăți sau pentru discuta evenimente politice ori despre viață în general.
În limba amharică folosită în Etiopia, cafeaua este numită buna (ቡና).
Adaugă Comentariu