Caffè sospeso

CAFFÈ SOSPESO

Este binecunoscută pasiunea italienilor pentru cafea. Dimineața devreme barurile se animă cu clinchete de farfuriuțe, lingurițe, ceșcute și cu consumatori de toate vârstele, de la copiii în drum spre școală până la pensionarii care discută aprins ultimele știri. De altfel, și un călător ce tocmai a coborât din avion și a intrat în spațiul destinat verificării pașapoartelor este întâmpinat deja de mirosul de cafea și de brioșe proaspete. Potrivit sondajelor Illy, unul dintre cei mai mari producători de cafea din Italia, în țară există câte un bar la 490 de persoane.
În aceste condiții, nu este de mirare ca oferirea unei cafele persoanelor nevoiașe este văzută ca un gest necesar. Un caffè, care pentru italieni desemnează întotdeauna un espresso, poate fi plătit la preț dublu și asta înseamnă ca dacă o persoană nevoiașă va intra în acel bar și va cere un caffè sospeso va putea primi o cafea gratis.
Se pare ca această tradiție s-a născut în barurile din Napoli în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar o dată cu criza mondială din 2008 a redevenit populară. Din 2011, pe 10 decembrie se sărbătorește și Giornata del Caffè Sospeso, în aceeași zi cu Ziua Drepturilor Umane. Tradiția a fost preluată și de multe baruri din întreaga lume, iar în Italia generozitatea se extinde acum și când vine vorba de mâncare (pizza sospesa).

Actorul de comedie Totò mărturisea cu umor ca “pentru o cafea și pentru a-ți înșela nevasta găsești întotdeauna timp”.

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *