Povestea cafelei în Honduras

Mic istoric al cultivării cafelei în Honduras – În timpul perioadei colonialiste spaniole (1524 – 1821), activitatea economică cea mai dinamică din Honduras era reprezentată de minerit. După independența din 1821, această activitate a intrat în declin. Producția de indigo, care era folosit ca vopsea naturală, era de asemenea prolifică, existând cerere mai ales dinspre piețele europene, până la apariția primilor coloranți artificiali. După 1860, Europa a început să își manifeste interesul și pentru produsele exotice din țările tropicale, printre care și cafeaua.

Nu se știe cu exactitate când a fost introdusă cafeaua în Honduras, o primă știre despre cultivarea ei apare într-un raport din 1801 al guvernatorului Provinciei Honduras, Ramon de Anguiano, în care se spunea: “cafeaua din Honduras este la fel de bună ca și cea din Moka”. La 1800, cafelele din Moka (actualmente Mauritius) și cele din Java (acum Indonezia) erau considerate cele mai bune din lume. În 1835 existau deja plantații de cafea, spre deosebire de El Salvador și Nicaragua, care însă mai târziu au reușit să se impună pe piața cafelei din America Centrală. Potrivit tradiției populare, primele boabe de cafea ar fi fost aduse de comercianți din Costa Rica și ar fi fost cultivate în regiunea Olancho, din sud-estul Hondurasului.

Primele utilizări ale cafelei în America Centrală aveau scop medicinal. La începutul secolului al XIX-lea însă, cafeaua era consumată în Honduras și de plăcere și putea însoți oricare din mesele zilei.

Dezvoltarea economică în Honduras a avut de suferit din cauza teritoriului montan în proporție de 80 la sută, a densității scăzute a populației, dar și din pricina lipsei drumurilor de legătură. Cu toate acestea, relieful montan a cântărit pozitiv în privința creșterii plantelor de cafea, climatul specific asigurat de acesta contribuind la obținerea unor boabe de calitate.

Așadar, cea mai mare parte a cafelei crescute în Honduras provine din regiunile montane. Cultivarea ei a generat peste un milion de locuri de muncă, peste 500.000 de familii fiind implicate direct sau indirect în sectorul producției de cafea. 20 la sută din populația țării este implicată în industria cafelei. Sunt cultivate aproximativ 300.000 de hectare, fie în cadrul unor ferme sau plantații, fie în cadrul unor cooperative.
În 2011, Honduras a ajuns pe primul loc în topul țărilor producătoare de cafea din America Centrală.

Clasificarea cafelei în Honduras se face după altitudinea la care sunt crescute plantele, folosind un sistem similar celui din țările învecinatele, Guatemala și El Salvador. Astfel, cafeaua produsă de arbuștii crescuți la peste 1.200 m este desemnată drept SHG (Strictly High Grown), iar cea produsă între 1.000 și 1.200 m – HG (High Grown).

Institutul Național al Cafelei din Honduras, Instituto Hondureno del Café (IHCAFE), a fost înființat în 1970 și sprijină producătorii să îmbunătățească permanent calitatea recoltelor prin prezența laboratoarelor de degustare a cafelei în toate regiunile cultivatoare. IHCAFE a desemnat șase regiuni de cultivare a cafelei în Honduras: Copan, Opalaca, Montecillos, Comayagua, El Paraiso, Agalta.

Povestea cafelei în HondurasCopan – Cafeaua în această regiune crește la altitudini între 1.000 – 1.700 m. Include zonele Copan, Ocotepeque și Santa Barbara. Cafelele din această zonă au aromă dulceagă, corp cremos și echilibrat și retrogust dulce.
Recolta: noiembrie – februarie

 

Povestea cafelei în HondurasOpalaca – Cafeaua din această regiune crește la atitudini între 1.100 – 1.700m și cuprinde zonele Santa Barbara, Intibuca și Lempira. Sunt cafele cu aciditate echilibrată, delicată, cu arome de struguri și mure și retrogust citric.
Recolta: noiembrie – februarie

 

Povestea cafelei în HondurasMontecillos – Cafeaua în această regiune crește la altitudini între 1.000 – 1.700 m. Include zonele La Paz, Comayagua și Santa Barbara și Intibuca. Cafelele au aromă fructată, dulce, aciditate intensă și corp catifelat. Au note de piersică și citrice și retrogust persistent.
Recolta: decembrie – martie

 

Povestea cafelei în HondurasComayagua – Cafeaua din această regiune crește la atitudini între 1.200 – 1.700m și cuprinde zonele Comayagua și Francesco Morazan. Cafelele de aici au arome dulci și fructate, corp cremos și o pronunțată aromă citrică.
Recolta: decembrie – martie

 

Povestea cafelei în HondurasEl Paraiso – Cafeaua din această regiune crește la atitudini între 1.100 – 1.700m. Include zonele El Paraiso, Choluteca și Francisco Morazan. Cafelele au aromă dulce și corp delicat, gust citric și retrogust persistent.
Recolta: decembrie – martie

 

Povestea cafelei în HondurasAgalta – Cafeaua din această regiune crește la atitudini între 1.100 – 1.700m. Include zonele Olancho, Yoro, Atlantida și Colon. Cafelele au aromă de caramel, cu gust de fructe tropicale și retrogust dulceag.
Recolta: decembrie – martie

 

Soiurile de cafea cultivate în Honduras sunt: Bourbon, Caturra, Catuaí, Typica și Pacas.

Consumul anual de cafea în Honduras în 2017 a fost estimat la aproximativ 18 kg de cafea per capita, un trend crescător, datorat creșterii numărului de baruri în malluri, benzinării, supermarketuri sau clădiri de birouri. Tinerii reprezintă un procent mare al populației honduriene, iar aceștia consumă mai multă cafea, precum și diferite tipuri de băuturi pe bază de cafea. Baruruile oferă consumatorilor internet gratuit, ceea ce atrage elevii și studenții.

Linkuri utile:
https://www.ihcafe.hn/
https://visithonduras.coffee/
http://www.docafemarcala.org/

Adaugă Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *