Ghid de preparare a cafelei cu french press

Pe scurt

  • Timp total de extracție: 9 minute
  • Rație (cafea:apă): 1 : 15
  • Temperatura apei: 92° C
  • Măcinătura: medie, similară celei pentru cafeaua filtrată
  • Caracteristicile extracției: densă și corpolentă
Ai nevoie de:

  • Apă: 300g
  • Cafea: 20g
  • French press
  • Cântar
  • Râșniță
  • Cronometru
  • Două linguri de inox

Notă: Pe lângă cele 300g de apă caldă necesare extracției, aveți nevoie și de circa 100-150 g de apă caldă pentru preîncălzirea vasului french press.

 

PREPARAREA:

Pasul 1. Încălzește apa la temperatura de 92° C

Pasul 2. Preîncălzește vasul de french press, turnând apă fierbinte pe pereții acestuia.
Aruncă apa folosită pentru preîncălzirea vasului după câteva secunde.

Notă: apa fierbinte folosită la preîncălzirea vasului  french press poate fi utilizată și pentru a preîncălzi ceștile în care vei turna cafeaua la sfârșit .

Pasul 3. Macină cafeaua și pune-o în vasul de french press.

Pasul 4. Pornește cronometrul

Pasul 5. Toarnă cele 300g de apă peste patul de cafea. Toarnă apa cu o mișcare de rotație, repede, cu un flux mare, pentru a satura rapid toată cafeaua.

Pasul 6. Acoperă vasul de french press cu capacul acestuia, fără a apăsa tija în jos. Tija nu trebuie să intre în contact cu apa.

Notă: Pentru a acoperi vasul, la acest pas poți folosi chiar și o farfurie ceramică plată.

Pasul 7. La minutul 04:00, scoate capacul și amestecă pentru circa 3 secunde, circular și ușor, crusta de cafea formată deasupra, fără a pătrunde cu lingura în apă mai mult decât câțiva centimetri.
Este necesară o amestecare ușoară pentru a agita cât mai puțin particulele de cafea.
După amestecarea crustei, în partea superioară se va forma o spumă, dar vor mai rămâne în continuare granule de cafea la suprafață sau pe pereții vasului. Cu ajutorul celor două linguri, elimină pe cât posibil aceste granule, împreună cu spuma.

Pasul 8. Acoperă vasul de french press cu capacul acestuia, fără a apăsa tija în jos.
Sita metalică de la baza tijei va folosi ca filtru la turnarea cafelei în ceașcă, nu va fi nevoie să o apeși până în partea inferioară a vasului, ci doar câțiva cm în partea superioară, fără a intra în contact cu apa.

Pasul 9. Acum este nevoie să aștepți pentru decantarea particulelor de cafea, cât și pentru răcirea cafelei la o temperatură potrivită consumului. Noi îți recomandăm să aștepți cel puțin 5 minute din acest moment.

Note generale

Temperatura recomandată de 92° C, rația cafea:apă de 1:15 sau timpii de extracție sunt orientativi.
Sunt alegeri care corespund gusturilor noastre, însă, pentru a obține rezultatul pe care il dorești, poți încerca, de exemplu, prepararea cu temperaturi ale apei între 85° C si 95° C sau rații între 1:14 si 1:16.


Poți găsi mai multe detalii despre french press și istoricul său aici.